Zichtbaarheid vergroten & communicatie optimaliseren

Storytelling: de kracht van verhalen voor jouw content marketing

Storytelling is een middel voor organisaties om hun doelgroepen niet alleen kennis te laten maken met hun producten of dienstverlening, maar ook om op een emotioneel niveau een verbintenis aan te gaan. Liefst voor jaren. Met een boeiend verhaal verbind je je doelgroep beter aan je dan met cijfers en feiten alleen. Bovendien geeft het je organisatie een herkenbare identiteit.

storytelling

Met content marketing publiceer je strategisch en structureel gratis content met waardevolle informatie voor je doelgroepen. Daarmee voorzie je in hun behoeftes en kun je een positie als thought leader of kennisleider verwerven. Met storytelling bouw je strategisch en structureel aan een verbintenis met je doelgroepen.

Beide middelen hebben als doel een band te creëren tussen jouw organisatie en je doelgroep. In het ene geval een rationele, in het andere geval een emotionele. Het praktische verschil zit hem in hoe je dat doet, met een boeiend verhaal of door je expertise te delen.

Omdat het doel in beide gevallen hetzelfde is, is het een hele sterke combinatie als je beide toepast. In deze longread vertellen we je alles over storytelling en hoe je storytelling combineert met content marketing.

Storytelling helpt je overtuigen

Storytelling helpt je overtuigen op de volgende drie manieren:

  1. Met storytelling overtuig je via emoties. Als gezegd richt je je met content marketing op expertise, feiten en logica. Je wilt met een inhoudelijke boodschap rationeel overtuigen. Een andere manier van overtuigen gaat via emoties, die doorgaans sterker zijn dan de ratio. Precies dat doet storytelling.
  2. Ten tweede maak je met storytelling je doelgroepen onderdeel van je verhaal. Je betrekt ze bij je organisatie, je mensen en je product. Dit maakt je verhaal veel persoonlijker en helpt je een band op te bouwen.
  3. Ten derde helpt storytelling je aan herkenbaarheid en betrouwbaarheid. Met storytelling richt je je op voor je doelgroepen herkenbare situaties. Daarmee sluit je direct aan op hun belevingswereld en laat je zien dat je hen begrijpt. Begrip tonen is de eerste stap richting het winnen van vertrouwen.

Met neuromarketing onderzoek kom je te weten tot welke emotie je je moet richten om te overtuigen.

Door consistent jouw verhaal te vertellen, door al je content heen, win je aan betrouwbaarheid. Je wordt een vertrouwde bron van informatie – een perfecte combi met content marketing – die zich richt op het delen van expertise.

Een krachtig kernverhaal

Wie ben jij? Een vraag die je doelgroep, suspects en prospects, zich gegarandeerd afvraagt. Ikzelf ook. Laatst kocht ik bijvoorbeeld nieuwe oordopjes. Je kent de bekende merken, Sony, Senheiser, etc., maar nu kwam ik een nieuw merk tegen. Ik was argwanend, want ja, wie zijn zij dan en is hun product wel betrouwbaar?

De goede online reviews haalden me uiteindelijk over en ik kocht de oordopjes. Maar ik was hun naam alweer vergeten… (Ik heb het opgezocht: Picolet Audio.) Het merk bleef duidelijk niet hangen en een band bouwde ik er al helemaal niet mee op.

Zo zie je maar weer waarom een kernverhaal voor je organisatie zo belangrijk is. Als ik dit artikel niet geschreven had, was mond-op-mond-reclame via mij voor hen nu namelijk uitgesloten. Dat zou een ontzettend gemiste kans zijn, want ik ben erg tevreden met hun oortjes.

Wat is jouw verhaal?

Storytelling voorkomt dat jouw organisatie hetzelfde overkomt. Dus beantwoord de volgende vragen van je doelgroep: Wie ben jij? Tot wie richt jouw organisatie zich? Welke behoefte heeft je doelgroep? En welke oplossing bied jij? Brengt dat in kaart. Het zijn de pijlers voor je merkverhaal.

Vergroot je vindbaarheid: a good story has legs

Als je verhaal staat, kun je daarmee je vindbaarheid vergroten. Je maakt namelijk eenvoudiger afgeleide content met behulp van een kernverhaal. ‘A good story has legs’ en dat geldt ook voor het kernverhaal van jouw organisatie.

Legs: topic clusters

Verweef al je verschillende soorten content met elkaar door middel van verwijzingen en links en creëer daarmee topic clusters. Een topic cluster is als het ware een web aan kennis en nuttige informatie. Zoekmachines zijn er gek op. Als Google op jouw website zo’n web aan kennis aantreft, wordt je al gauw beschouwd als expert. (En terecht, natuurlijk, want dat ben je ook!) Dat doet wonderen voor je zoekresultaten.

Legs: opdeelbare content

Daarnaast kun je benen creëren door opdeelbare content. Dus stel, jij verkoopt extra lange shirts voor lange mensen. Dan kun je als topic cluster lange vrouwen nemen. Vervolgens maak je daar een longread over, waarin je allerlei onderwerpen noemt waar lange vrouwen tegenaan lopen (no pun intended) en welke oplossingen jij biedt. Dan kun je van al die onderwerpen aparte content maken, en zo dus je content opdelen in kleinere, maar nog steeds relevante onderdelen.

Van je longread maak je 4 blogs, van vier blogs maak je 2 nieuwsbrieven en per blog 5 social media-berichten (20 in totaal). Hoppa, zonder al te veel extra moeite heb je van 1 stuk content (de longread) 27 stukken content gemaakt!

Ook voor je Search Engine Optimization (SEO) werkt storytelling goed. Goede verhalen houden de aandacht van je bezoekers vast, zorgen er dus voor dat bezoekers langer op je pagina blijven, betere interactie met je content hebben en dat je bouncerate omlaag gaat. Drie factoren waardoor Google je beter rankt!

Uitdagingen bij storytelling (en hoe je ze tackelt)

Wil je aan de slag met storytelling of ben je er al mee bezig? Storytelling gaat gepaard met een aantal uitdagingen. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

Storytelling kost tijd

Het kost tijd om een publiek op te bouwen. Je moet investeren voor je de vruchten plukt en de resultaten zult zien. Dit kan ontmoedigend werken, maar op den duur krijg je er een loyaler publiek voor terug, net als bij content marketing.

Storytelling kost geld

Tijd en moeite zijn niet de enige investering. Het bedenken en maken van goede verhalen kost uiteraard ook geld. Maar het is een efficiënte investering. De Return On Investment is hoger en duurzamer dan de korte piek en hoge kosten bij een dure tv-commercial of krantenadvertentie.

Storytelling vraagt om een gestructureerde aanpak

Het succes van storytelling is afhankelijk van de aandacht die je eraan besteedt. Een goed verhaal bedenken en consistent met de juiste tone of voice in je hele contentstrategie gebruiken is een aardige uitdaging. Maar daar kun je je bij laten helpen door onder meer een duidelijke strategie, (schrijf)processen, templates en content calendars.

Storytelling vraagt dus een investering in tijd, geld en moeite. Maar bij een goed doordacht plan profiteer je jarenlang van de resultaten!

Zo pas je storytelling zelf toe

Elk goed verhaal heeft over het algemeen twee vaste kenmerken: de elementen waaruit het is opgebouwd en de volgorde van het verloop. Hieronder leggen we uit hoe je een verhaal opbouwt.

4 basisingrediënten

Een goed verhaal bevat veel elementen. Denk aan meerdere personages, meerdere en gelaagde verhaallijnen en een eenvoudige dan wel doorwrochte structuur. Maar de elementaire basisblokken zijn over het algemeen hetzelfde:

  • De held
  • Zijn doel
  • Een opponent
  • Zijn middelen

Maak van je doelgroep je held

Maak van je doelgroep de held of het hoofdpersonage van je verhaal. Dat zorgt voor herkenbaarheid, een persoonlijke touch en biedt als extra voordeel dat jij de partij bent die de held kan helpen bij het verwezenlijken van zijn doelstellingen.

Het doel van de held

Het doel is datgene wat de held wil bereiken. Je kunt het ook zijn behoefte of vraag noemen. Dat kan van alles zijn, zeker als je doelgroep bestaat uit consumenten. Voor organisaties is het vaak wat eenvoudiger. Een commerciële organisatie streeft naar omzetgroei, een non-profitorganisatie naar naamsbekendheid en zichtbaarheid. Eventuele subdoelen komen voort uit deze hoofddoelstellingen.

Waar loopt je held tegenaan?

In Hollywood-films is de opponent herkenbaar. Het is de slechterik die streeft naar wereldheerschappij of een naderende natuurramp die de held ternauwernood weet te voorkomen. In storytelling moet je bij de opponent denken aan het probleem waar de held tegenaan loopt bij het verwezenlijken van zijn doelen. Dat kan van alles zijn: tijdnood, angst, concurrentie, openingstijden, gebrek aan kennis, noem maar op.

Het middel, dat ben jij

Kijk naar een willekeurige commercial. De organisatie erachter is nooit de held van het verhaal, maar altijd het middel. Het middel is het product of de dienst die jij biedt. Daarmee voorzie jij in de behoefte van je klant om een probleem op te lossen en zijn of haar doelen te verwezenlijken.

Het vaste verhaal

Het klassieke verhaal is als volgt opgebouwd. Het begint met de expositie, de introductie. Hier geef je de eerste details prijs en trek je je doelgroep het verhaal in. Op aantrekkelijke wijze beschrijf je hier de context.

Vervolgens, in de opbouw, breng je vaart in het verhaal. Je vertelt of toont het conflict en hoe dat steeds groter en moeilijker wordt.

Zo werk je toe naar de climax, het hoogtepunt van het verhaal met de grootste uitdagingen waar de held zich echt moet bewijzen. Ten slotte eindig je met het slot, de oplossing van het conflict dankzij het middel en knoop je de losse draadjes aan elkaar.

De oeroude kracht van het verhaal

Deze structuur werd al toegepast in het oeroude Gilgamesj-epos. Al rond 2500 voor Christus werd dit verhaal over de tiran Gilgamesj opgeschreven in het Akkadisch. En er zijn nog oudere verhalen, die van generatie tot generatie mondeling werden doorgegeven, maar pas later zijn opgeschreven.

Mensen delen dus al millennia lang verhalen. De structuur van die verhalen is nog altijd herkenbaar. Je komt deze verhaallijnen overal tegen, in boeken, films, muziek, podcasts, games en ga zo maar door. Het universele karakter van verhalen biedt dus volop mogelijkheden voor je eigen uitingen.

Meer weten over content marketing? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een training? Onze training Effectieve en strategische content wordt beoordeeld met een 9,2!

Meer praktische tips? Ja, graag!