De meningen over journalisten nabellen zijn verdeeld. Volgens de één een goed idee, volgens de ander juist niet. Daarom dit artikel, waarin je alle voors en tegens leest en we voor eens en altijd beslissen wat je het beste kunt doen.
Journalisten bellen is aversie wekken
Volgens velen is het nabellen van journalisten geen goed idee. Ze hebben het druk zat. Door hen te bellen verbruik je hun kostbare tijd en wek je aversie op.
Nabellen om te checken of je bericht is ontvangen heeft geen zin. Als hij is ontvangen en er gebeurt niks mee, heeft de journalist zijn besluit al genomen.
Wat belangrijk is om te weten, is dat de mail met je persbericht terechtkomt in een inbox waarin dagelijks honderden mails binnenkomen. Die mails worden zeker niet allemaal gelezen.
Wel scant de redacteur die de inbox beheert de onderwerpregels. Op basis daarvan schat hij in of een bericht de moeite waard is. De les: zorg voor een uitstekende onderwerpregel! Daarmee vergroot je de kans dat je bericht wordt opgepikt.
In onze online training Persberichten schrijven leer je precies waar je op moet letten als je je persbericht gepubliceerd wilt krijgen.
Blijft je mail toch onopgemerkt, dan kun je beter nog een mailtje sturen. Daarmee geef je de journalist of redacteur de ruimte en mogelijkheid om er zelf op terug te komen als hem of haar dat uitkomt.
Wat door sommigen nog als reden gegeven wordt, is dat journalisten nabellen je relatie met hen kan verslechteren. Relaties zijn in PR ontzettend belangrijk, dus die moet je goed houden. Opdringerig, ongeduldig en pusherig bellen, schaadt je relatie en kan ertoe leiden dat een journalist je in zijn niet-bellen lijst plaatst. Weg contact.
Journalisten bellen is bouwen aan je relatie
Volgens FNKE is journalisten nabellen wel degelijk een goed idee. Zeker wanneer je oprecht gelooft dat je de journalist aan een nieuwswaardig verhaal kunt helpen. Zie het als een win-winsituatie waarin de journalist een goed verhaal ontvangt en jij jouw bericht geplaatst krijgt.
Wil je weten of je persbericht nieuwswaarde heeft? Doe onze gratis nieuwscheck!
Gerelateerd hieraan is de primeur. Wanneer je een journalist een primeur kunt bieden, wordt het ineens veel interessanter. Exclusiviteit aanbieden voor je je persbericht naar al je perscontacten stuurt, kan dan heel strategisch zijn.
De beste reden om een journalist te bellen, is als je een goede relatie met hem of haar hebt. De journalist weet dat je niet voor niets belt en jij weet dat de kans op publiciteit groot is en het risico op het verkwanselen van een waardevol contact gering.
Goede relaties zijn dus veel waard. Daarnaast biedt het de kans op een goed gesprek waarmee je aan je relatie met de journalist in kwestie kunt bouwen.
Conclusie: wees relevant en denk aan je relatie
Laat je strategie afhangen van je relevantie en relatie. Als jij echt nieuws hebt en je kunt iemand ook nog eens de primeur bieden, dan heb je een goed excuus om een journalist te bellen voordat je je bericht verder verspreidt.
Goede persrelaties zijn hierbij veel waard. Het aangaan en onderhouden van goed persoonlijk contact tussen PR en journalistiek is ontzettend waardevol, voor beide. Investeer hier tijd en moeite in en het betaalt zich uit wanneer je via je relaties je persberichten gepubliceerd krijgt.
Kunnen we je helpen met je persbenadering? Bekijk onze oplossingen, wij staan voor je klaar.