Ook al wijzen alle data en signalen op de voordelen, investeren in content blijft voor het management een kostenpost. De kosten gaan bovendien voor de baten uit. Is het wel zeker dat je contentplan succesvol is?
Investeren in contentmarketing is belangrijk om succesvol en concurrerend te zijn. Je overtuigt je doelgroepen met je content. Maar hoe overtuig je je directie?
Om de directie voor je plannen te winnen, is het net als met converterende content zaak aan te sluiten bij haar belangen. De volgende argumenten helpen je hierbij.
Argument 1: de concurrentie bijbenen
Ken je die nieuwe partij die zich in jouw branche heeft genesteld? Vanuit het niets zie je haar opeens overal. Op Linkedin zie je haar berichten voorbijkomen, collega’s en kennissen spreken over haar en als je een zoekopdracht uitvoert, staat zij boven jou in de zoekresultaten.
Er is maar weinig overtuigender dan de concurrentie erbij te halen. Zeker een nieuwe concurrent, die net komt kijken, maar op onderdelen beter presteert.
Toon wat je concurrenten doen. Maak de vergelijking met je eigen content. Toon de verschillen en laat zien waar jullie momenteel het onderspit delven. Denk daarbij aan:
- Online zichtbaarheid;
- Online vindbaarheid;
- Bezoekcijfers;
- Zoekwoordenonderzoek;
- Autoriteit;
- Aantal backlinks.
Met bovenstaande cijfers leg je haarfijn bloot waarom het zaak is met uitmuntende, nieuwe content aan te haken. Met een goede contentstrategie blaas je de concurrentiestrijd nieuw leven in.
Argument 2: je doelgroep vraagt erom
Een ander sterk argument is je huidige klantenbestand. Een slimme organisatie luistert naar haar klanten en prospects.
Vind jouw doelgroep het antwoord op zijn vragen op jouw website? Of op die van je concurrent? Via welke weg zijn ze eigenlijk klant geworden?
Misschien zijn je koude acquisitie en huidige netwerk in topvorm en leveren die voldoende leads op. Mooi, maar mogelijk spreek je daarmee niet de volledige markt aan.
Stel een survey op en verspreid die onder je klanten. De feedback is waardevolle informatie om in gesprek met je directie te gebruiken. Als je huidige klanten bij jou immers het antwoord op hun vragen vinden, geldt dat ook voor potentiële nieuwe klanten.
Argument 3: je team vraagt erom
Werkt je content voor je collega’s? Een goede verkoopbrief of een converterende landingspagina helpt je salesteam aan nieuwe leads om je producten of diensten aan aan te bieden. Hetzelfde geldt voor een overtuigende offerte.
Je communicatieteam is gebaat bij een informatieve Over ons-pagina, een duidelijke FAQ of doelgroepgerichte blogs. Dat helpt hen in hun informatievoorziening.
Je collega’s hebben jouw content nodig. Content die past in jouw strategie helpt hen om hun werk beter te doen. Als die content niet voldoet, leidt dat tot ergernis. Dat zorgt ervoor dat je collega’s jullie content links laten liggen en dus kansen gaan missen.
Met andere woorden, als je team aangeeft dat betere content helpt de organisatiedoelen te behalen, heb je een krachtig argument in handen om hierin te investeren.
Argument 4: de levenslijn van je data vlakt af
We hadden het hierboven al even kort over data. Laten we nu de harde feiten achterhalen die jouw betoog om nieuwe investeringen ondersteunen.
Directies houden van grafieken. Stijgende grafieken, welteverstaan. Dalende of vlakke lijnen vragen om ingrijpen. Met onder andere Google Analytics, Google Search Console en de analysetools van social media kun je benodigde data te verzamelen.
Als het aantal bezoekers op je website daalt, is een andere contentstrategie nodig. Datzelfde geldt voor (te) lage doorklikpercentages of te weinig zoekwoorden die hoog scoren.
Hoe meer de grafieken afvlakken – of zelfs dalen – hoe sterker je argument. Hoogste tijd de levenslijn van je content een nieuwe impuls te geven.
Argument 5: sluit niet achteraan in de rij aan
De laatste in de rij moet het met de kruimels doen.
Wil je dé autoriteit zijn in je vakgebied? Deel als eerste nieuwe inzichten en spreek je uit over ontwikkelingen.
Wil je vindbaar zijn en blijven in Google? Maak content over de belangrijkste zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.
Wil je dat nieuwe klanten bij jou aankloppen? Zorg dan dat ze als eerste over jou horen.
Wie het laatst lacht, lacht het best. Maar niet in contentmarketing. Fear of missing out is een reële angst. Stap als laatste in en het kost je de grootste moeite om aan te haken.
Angst is doorgaans geen goede raadgever, maar als argument is FOMO een krachtige in je relaas.
Slotargument: de ROI van je strategie
Bovenstaande argumenten zijn overtuigend genoeg om je directie voor jouw contentplannen te winnen. Als kers op de taart kun je daar nog dit laatste argument aan toevoegen.
De return on investment van je content bestaat uit meer dan de euro’s die je met je investering terugverdient. Niet alleen draagt goede content bij aan meer omzet. Daarnaast betaalt je content zich op de volgende manieren uit:
- Meer bezoek aan je website;
- Hogere conversiepercentages;
- Meer leads;
- Nieuwe persoonlijke contacten;
- Online engagement;
- Grotere vindbaarheid;
- Grotere zichtbaarheid;
- Grotere naamsbekendheid;
- Autoriteit in je vakgebied.
Natuurlijk kun je je marketingbudget steken in al dan niet gerichte advertising, maar dat draagt hooguit aan een paar van bovenstaande punten bij.
Daarnaast, een advertentie in een landelijk dagblad kost je al snel 30.000 euro. Een hoop geld voor een vel papier dat de dag erna in de kattenbak ligt. Steek je dat in content, dan kan dat het volgende opleveren:
- Veel meer (verschillende soorten) content;
- Herbruikbaarheid van je content;
- Duurzamer gebruik van je content;
- Succes op de lange termijn;
- Structurelere en bestendigere resultaten;
- Gratis media-exposure.
Schrijf je je verhaal met al deze argumenten naar de belangen van je directie, dan is de kans groot dat zij bereid is te investeren in content. En daar pluk jij de vruchten van.