Desondanks is LinkedIn zeer interessant vanwege de markt waar het platform zich op richt. Zeker met het oog op arbeidsmarktcommunicatie en het vinden van de juiste mensen is LinkedIn met zijn 610 miljoen geregistreerde gebruikers is het een schat aan informatie, leads en prospects en een goede plek om met potentiële kandidaten in contact te blijven. Vacatures op social media plaatsen is een must-do in de zoektocht naar nieuwe medewerkers.
LinkedIn is dus een onderdeel dat niet mag missen in het sociale media-plan van je organisatie. Maar hoe maak je als bedrijf optimaal gebruik van dit zakelijke platform? En hoe kun je arbeidsmarktcommunicatie op linkedin inzetten.
Ga, om op te warmen, eerst eens door je tijdlijn heen. Welke vacatures spreken je aan en welke niet? Waarom? En wat kun je daarvan leren?
Dit is een mooi begin waarop we verder kunnen bouwen als het gaat om personeel werven op social media.
De statistieken
Via je bedrijfspagina kun je kijken naar de statistieken die LinkedIn voor je verzamelt. Dit zijn veelgebruikte criteria zoals het aantal bezoekers, volgers en de Click-Through-Rate.
In dit artikel richten we ons op de interactie van je volgers met jouw content, je ‘engagement rate’ en de vacatures die je namens jouw bedrijf op LinkedIn plaatst om geschikte kandidaten te werven.
Vacatures plaatsen op LinkedIn
De arbeidsmarktkrapte en social media gaan goed samen. Nieuw personeel vinden op social media is tegenwoordig namelijk zeer gebruikelijk en LinkedIn is daar bij uitstek een geschikt platform voor. Via de vacaturetool in je LinkedIn bedrijfsaccount kun je gratis of betaalde vacatures voor jouw organisatie plaatsen.
Een belangrijke eerste stap is uiteraard dat je moet zorgen voor een aantrekkelijke, herkenbare vacaturetekst. Als je deze via je bedrijfsaccount hebt geplaatst, kan het werven via sociale media beginnen. Vraag je huidige medewerkers en collega s om de vacature ook te delen via hun account om zo de juiste kandidaat te vinden. Laat social media voor je werken in tijden van krapte op de arbeidsmarkt.
Wil je meer weten over social media recruitment en het vinden van personeel via social media? Daar kan Kollektif je uiteraard bij helpen.
Hoe goed is jouw engagement-percentage?
De gegevens voor ‘engagement’ vind je onder de statistieken onder Updates, door in het dropdown-menu de metric interactie percentage of engagement rate te selecteren.
Als een organisatie LinkedIn in gebruikt neemt, gaat de aandacht vooral uit naar het aantal volgers en het publiceren van waardevolle content. Maar dit alleen leidt niet tot veel conversies.
Tuurlijk, als je tig volgers hebt, klikken vast mensen naar je website of nemen ze contact met je op. Maar wie zegt dat je engagement niet veel hoger kan zijn?
Het kan altijd beter en dat geldt ook voor je engagement. Daarom dit artikel met 12 tips om de interactie van je publiek met jouw LinkedIn-pagina te verbeteren.
Kollektif Media is gespecialiseerd in content marketing. Wij helpen je graag met kwalitatieve content maken, en verspreiden, zodat jij naam kunt maken!
Van boven naar beneden
Laten we eerst eens kijken naar de manier waarop je je berichten op LinkedIn vormt. Van boven naar beneden nemen we de opties, aandachtspunten en kansen door.
1. De aanhef
Je hebt voor elk standaard bericht 1300 karakters, maar de bovenste 2 tot 3 regels zijn het belangrijkst. Alles daaronder is in eerste instantie verborgen. Gebruikers moeten eerst op ‘… meer weergeven’ klikken voor ze dat deel kunnen lezen.
Dit vereist een actie van de scrollende bezoeker. Jij moet hem daartoe overhalen als je wilt dat er interactie komt met je content. Het is daarom enorm belangrijk dat die eerste paar regels pakkend en prikkelend zijn.
Bedenk daarom een pakkende kop of een beknopte en prikkelende introductietekst om de aandacht te grijpen. Hiervoor is het belangrijk dat je je publiek kent, waarover verderop meer.
2. De body
Het format van je bericht is de volgende belangrijke stap. Gebruik korte zinnen, houd het simpel. Zet witregels in om overzichtelijke ruimte te creëren en gebruik desnoods emojis om je bericht op te breken. Een muur aan tekst is voor niemand aantrekkelijk.
3. LinkedIn linken
LinkedIn heeft een algoritme dat bepaalt hoeveel aandacht elke post krijgt. Dat algoritme is ‘externe-link-schuw’. LinkedIn wil zijn bezoekers namelijk zolang mogelijk op zijn eigen site houden en alle links naar andere sites helpen daar natuurlijk niet bij.
De meningen zijn daarom verdeeld over de vraag of je een link toe moet voegen aan je bericht en zo ja, op welke manier. Je hebt een aantal opties:
- Ten eerste kun je geen link toevoegen en kiezen voor text-only posts. Hiermee kun je je aandacht en volgers op LinkedIn bereiken, maar mensen moeten dan zelf op zoek naar jou, je site en je contactgegevens.
- Ten tweede kun je een link toevoegen aan je post. Hierdoor komt de afbeelding van datgene waar je naar verwijst, zoals een artikel van je blog, in je post. Dit wordt door de meeste organisaties op LinkedIn gedaan omdat het er esthetisch goed uit ziet. Over het wel of niet gebruiken van afbeeldingen zullen we verderop nog wat vertellen.
- Ten derde kun je je link ook onder je post in een comment plaatsen. Hierdoor zou je het link-schuwe algoritme van LinkedIn omzeilen. Datzelfde algoritme hecht echter minder waarde aan links in comments dan ‘normale’ comments met tekst. Daarom kan je link naar onderen verdwijnen wanneer je veel reacties krijgt.
- Tot slot kun je de zogenoemde make-post-edit-methode gebruiken. Dit komt erop neer dat je je post maakt en plaatst zonder link, om vervolgens je link erin te editten. Hierdoor omzeil je het algoritme, maar krijg je een minder mooi resultaat dan wanneer je de link er meteen in plaatst. De link wordt namelijk afgekort naar een korte LinkedIn-link waardoor jouw webdomein en bijbehorende afbeelding niet zichtbaar zijn. Dit laatste is te voorkomen door zelf een afbeelding aan de post toe te voegen.
4. Aandachttrekkende afbeeldingen
Visuele prikkels trekken uitstekend de aandacht. Een mooie afbeelding bij je post was daarom lang een pre. Inmiddels gaan er echter steeds meer geluiden op dat afbeeldingen over-used zijn.
Maar visuele prikkels blijven aantrekkelijk. Gebruik in plaats van afbeeldingen bijvoorbeeld korte informatieve video’s om de aandacht te vangen. Plaats deze direct op LinkedIn in plaats van te verwijzen naar een clip op Youtube zodat het algoritme van LinkedIn de post als belangrijk beschouwt.
Je kunt ook je eigen gifs ontwerpen om daarmee een tipje van de sluier op te lichten. Bewegende afbeeldingen zijn veel interessanter dan 1 statische.
En je kunt ook voor iets compleet anders kiezen. Vergeet afbeeldingen, gifjes en filmpjes, kies voor tekst met emojis. Strategisch gebruik van tekens en emojis kan echter op een unieke wijze de aandacht vangen van de scrollende LinkedIn bezoeker.
Algemene tips
Nu we van boven naar beneden door een post gegaan zijn, is het tijd voor algemene tips voor al je LinkedIn-posts.
1. Wie is je publiek?
Zorg dat wat je deelt relevant is voor je doelgroep. Bedenk wat zij graag zouden weten, wat hen bezighoudt. Pas je introductietekst en titel aan aan de ‘sfeer’ van je kanaal, netwerk en doelgroep.
2. Lok engagement uit!
Gebruik LinkedIn als een kanaal waarmee je in contact kunt komen met je doelgroep. Plaats niet alleen maar wat jij wilt laten zien, maar vraag ook wat je doelgroep wil, hoe zij dingen doen en waar ze mee bezig zijn.
Stel bijvoorbeeld een vraag bij je post. Natuurlijk in het thema van je bericht, maar wel iets wat je doelgroep bezighoudt of aanspreekt. Verwerk dit in je bericht op LinkedIn om reacties (engagement) uit te lokken.
3. De beste tijden
Weet wanneer je iets moet plaatsen. Verschillende websites geven verschillende antwoorden. Volgens Quicksprout moet je ‘s ochtends posten, volgens Dreamgrow nooit op maandag en vrijdag en Socialmediatoday en Bluleadz leggen het accent weer ergens anders.
De algemene tendens is als volgt. De meeste mensen bekijken hun LinkedIn rond de spits. Doordeweeks, vooral op dinsdag tot en met donderdag, tussen 07.00 en 08.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur is daarom het ideale moment om te posten.
Een goed moment om iets te posten, is dus wanneer grote hoeveelheden mensen op hun telefoon kijken. Dat kan ook buiten werktijden zijn.
4. Hoeveel?
Een gestage stroom aan posts zorgt ervoor dat je in de spotlight blijft. Mensen onthouden jou en je organisatie. De kans dat je meer personen bereikt, is daarmee hoger.
Test daarom hoeveel je kunt publiceren en in welk tijdsbestek. Doe dit met een gevarieerd aanbod aan content om een breder publiek te bereiken en je zult zien dat je engagement toeneemt.