1. Houd succesvolle content relevant
Wanneer je op een bepaalde zoekterm goed scoort en daarmee op de eerste pagina met zoekresultaten van Google staat, houdt het werk niet op. Je content is succesvol, maar zal wegzakken zodra je er geen aandacht meer aan besteedt.
Bekijk dus elke paar maanden of je succesvolle content nog actueel is, bijvoorbeeld via Google Search Console. Kun je je content updaten? Heb je nieuwe informatie die het vermelden waard is? Misschien kun je nieuwe links opnemen, afbeeldingen toevoegen of linken naar een landingspagina.
Met een beetje aandacht en toewijding houd je je succesvolle content succesvol. Mogelijk kun je het succes ervan zelfs nog verder uitbreiden.
2. Verlaag je bounce rate
Als je op de eerste pagina met zoekresultaten van Google verschijnt, vindt Google jouw content waardevol. Maar geldt dat ook voor de bezoekers van je pagina? Als zij na het bekijken van je pagina wegklikken, kan het algoritme van Google tot de slotsom komen dat jouw content kennelijk toch niet relevant genoeg is. Dat wil je voorkomen!
Houd dus goed de bounce rate van je content in de gaten. Kijk of je deze kunt verlagen, bijvoorbeeld door een beter ontwerp van je pagina of door nieuwe informatie toe te voegen die je content relevanter maakt.
3. Bied de perfecte user experience
Het ontwerp van je content of je webpagina bepaalt evenzeer als je inhoudelijke verhaal of je bezoekers vinden wat ze zoeken. Een van de belangrijkste zaken in dit opzicht is de snelheid waarmee je pagina laadt. Google geeft de voorkeur aan webpagina’s die in minder dan 3 seconden laden. Waarom? Omdat het bezoek aan een pagina schrikbarend afneemt als het laden langer duurt.
Zorg dus voor een snelle website. Maar daar houdt de gebruikerservaring niet op. De wijze waarop je je informatie presenteert is net zo belangrijk. Neem een Werken bij-pagina als voorbeeld. Door aandacht te besteden aan het design van je vacatures en aanvullende informatie voor sollicitanten kun je je application rate aanzienlijk verhogen. De vacaturesite Spielwork is hier een goed voorbeeld van.
4. Optimaliseer je content voor mobiel
Versnel je mobiele pagina’s met Accelerated Mobile Pages (AMP). Door een aantal beperkingen te stellen aan webpagina’s worden ze sneller geladen. Dit heeft als grote voordeel dat de gebruikerservaring enorm toeneemt. Je kunt immers direct de content lezen.
Pagina’s laden veel sneller. Je content is daardoor direct leesbaar. De verhoogde laadsnelheid draagt enorm bij aan je positie op Google’s zoekresultaten pagina. Een nadeel is er ook. Advertenties worden niet of minder getoond en dat kan ten koste gaan van je advertentie-inkomsten. Plaats je die niet bij je content? Dan is dat probleem er voor jou dus niet.
Gebruik als je een WordPress-website hebt bijvoorbeeld de plugin van het AMP-project zelf of kies een van de goed beoordeelde alternatieven, zoals AMP for WP of AMP WP. (Voor creatieve naamgevers valt er in AMP-land nog een wereld te winnen…)
5. Publiceer op andere websites in je niche
De basis van je contentstrategie begint bij content waar je bezoekers hun voordeel mee kunnen doen. Maar even belangrijk is dat Google jou ziet als de expert voor de vragen van zijn gebruikers. Een manier om dit te bereiken is door backlinks, links naar en van andere websites die over hetzelfde thema publiceren. Hoe meer van deze links, hoe meer Google jou beschouwt als deskundig op je vakgebied.
Een manier om dit te bereiken is door te publiceren op een andere website, met een link naar jouw eigen site. Gastblogs zijn hiervoor een interessant middel. Maar denk ook aan het gebruiken van influencers die naar jouw pagina’s linken. Helemaal ideaal is het als je publiciteit kunt verwerven van gezaghebbende media. Dat draagt enorm bij aan je bereik en betrouwbaarheid en daarmee aan je vindbaarheid.
Met een goed persbericht kun je relevante media al over jou laten publiceren. Wil je weten of jouw nieuws interessant genoeg is? Doe onze gratis nieuwscheck.
6. Publiceer over gerelateerde zoektermen en thema’s
Zodra je op een bepaalde zoekterm goed scoort, is het belangrijk dit te blijven doen. Maar even belangrijk is het om ook goed te gaan scoren op gerelateerde zoektermen. Door ook content te maken over deze gerelateerde zoektermen bouw je een web aan informatie, een topic cluster, over één overkoepelend thema.
De verschillende soorten content versterken elkaar en daarmee elkaars vindbaarheid. Met andere woorden, Google ziet dat jij een uitgebreide bron van informatie bent over een bepaald onderwerp en laat jou hierop hoger eindigen in zijn zoekresultaten.
Wil je meer weten over topic clusters en de voordelen voor jouw vindbaarheid? –> Topic clusters: met het nieuwe SEO je vindbaarheid als expert vergroten
Eis een positie op voor je organisatie. Zorg dat Google je sitemap eenvoudig kan lezen, claim de Google-snippet en laat je vacatures voldoen aan de eisen van Google for Jobs. Hoe uitgebreider jij aanwezig bent, hoe makkelijker en vaker Google jou vindt.
Gebruik voor gerelateerde zoektermen onder andere Google Search Console, de gerelateerde zoekopdrachten onderaan de pagina met zoekresultaten van Google of door rekening te houden met de Knowledge Graph van Google.
7. Optimaliseer je CTR
Zichtbaar zijn op de eerste pagina met zoekresultaten van Google is mooi. Maar als gebruikers geen bezoekers worden, oftewel, als ze niet doorklikken naar je website, gaat dat ten koste van je relevantie. Je wilt dus dat mensen doorklikken.
Optimaliseer hiervoor je Click Through Rate (CTR). Schrijf een goede pakkende kop en voeg nuttige en relevante metadata toe. Een plugin als Yoast helpt je hierbij. Een A/B-test kan eveneens nuttig zijn om erachter te komen welke data beter werken.
8. Voeg interne links toe en link je zoekterm naar landingspagina’s
Wanneer wij een nieuw artikel hebben geschreven en gepubliceerd, kijken we altijd oude content na. Door een zoekactie in ons archief vinden we de berichten en landingspagina’s die dezelfde zoektermen bevatten als het nieuwe artikel.
In de nieuwe content linken we naar die berichten, terwijl we in de oude content links opnemen naar het nieuwe artikel. Op die manier linken we alle thematisch overeenkomende content met elkaar. Op die manier maak je je nieuwe content relevanter en houd je je oude content up-to-date.
9. Werk aan je thought leadership
Je hebt een artikel geschreven dat goed scoort. Mooi! Maar, zoals de punten hierboven aangeven, dan ben je er nog niet. Hoe kun je succesvolle content optimaal benutten? Hoe zorg je dat die bijdraagt aan conversie? De strategie van opdeelbare content kan je hierbij helpen.
De inhoud van een artikel kan van pas komen voor andere uitingen, waarmee je verschillende doelgroepen in andere fasen van de customer lifecycle benadert. Denk aan e-books, whitepapers, infographics, sociale media-berichten. De eerste 3 neem je op achter een downloadlink om leads te verzamelen. De laatste helpen je de aandacht op de eerste 3 vestigen.
Als je eenmaal een positie van autoriteit begint te krijgen, kun je ook aan andere uitingen denken. Een gastblog helpt je aan een breder publiek, maar ook publieke optredens of interviews dragen bij aan je autoriteit en daarmee aan je betrouwbaarheid.
10. Blijf investeren in SEO
De laatste tip is het eenvoudigst: blijf investeren in je hoge positie. Blijf bij het maken van content denken vanuit de vraag en behoefte van je doelgroep. Zorg voor een gebruiksvriendelijke website. Denk daarbij ook aan de gebruiksvriendelijkheid op mobiele apparaten. Maar bovenal: blijf publiceren.
De beste SEO-strategie is een structurele strategie. Steek je budget in een grote advertorial en je plukt er een week de vruchten van. Smeer hetzelfde budget uit over een jaar en je maakt gedurende het jaar steeds meer jam. Publiceer minimaal 2x per week en je merkt de resultaten binnen een maand of drie.
Meer weten?
Gratis exposure helpt je je positie als autoriteit en thought leader vergroten. Meer weten over het vinden van gratis exposure? –> Persbericht verspreiden: zo vergroot je je kans op gratis exposure
Lees je liever hoe je strategisch en structureel aan een verbintenis met je doelgroepen bouwt? –> Storytelling: de kracht van verhalen voor jouw content marketing
Ben je blij met je hoge positie in Google, maar wordt het tijd dat je dat ook terugziet in je conversie? –> Conversion Rate Optimisation: een beginnersgids