In dit artikel beschrijven we de belangrijkste SEO-veranderingen van 2021: zowel technisch als door aanpassingen in je content. Voer deze door en je bent klaar voor de toekomst van SEO. Bovendien neem je een voorsprong op je concurrenten. Lees snel verder!
SEO-veranderingen: Core web vitals
De core web vitals worden belangrijker en simpel gezegd gaat dat over de gebruiksvriendelijkheid van je website. Google noemt dit de Page Experience-update voor SEO en in mei 2021 wordt deze update doorgevoerd. Core web vitals zijn:
- Laadsnelheid (Google noemt dit Largest Contentful Paint, oftewel LCP). Er wordt gemeten hoe snel je elementen zoals afbeeldingen en tekst op de pagina ziet. Of, nog specifieker uitgelegd: hoe snel het grootste element op je pagina goed zichtbaar is. Google stelt als doel: minder dan 2,5 seconde.
- Interactiviteit (Google noemt dit First Input Delay, oftewel FID). Hiermee wordt gemeten hoe snel je acties kunt uitvoeren. Denk aan de menubalk uitvouwen, op een artikel klikken of een formulier invullen. Google stelt als doel: minder dan 100 milliseconden.
- Visuele stabiliteit (Google noemt dit Cumulative Layout Shift, oftewel CLS). Deze functie meet of er elementen verplaatsen tijdens het laden. Dit kan zoal gaan om advertenties die de tekst doen verspringen of lettertypes die langzaam laden. Het doel is dat dit minder dan 0,1 seconden duurt.
Zo check je jouw core web vitals
Voordat je jouw core web vitals zodanig kunt versterken dat je SEO-score de komende maanden verbetert, moet je wel eerst weten hoe je nu scoort. Gelukkig kun je daar gemakkelijk enkele gebruiksvriendelijke tools voor gebruiken, zoals Google Pagespeed Insights of Google Search Console.
SEO-proof teksten nodig om beter vindbaar te worden in Google? Kollektif Media helpt je op weg!
Betere SEO-ranking door contentaanpassingen
Als de technische kant van je website up to date is, valt er ook nog veel SEO-winst te behalen via content. De 3 belangrijkste SEO-veranderingen en trends voor 2021 delen we hier.
1. Expertise, Authority en Trustworthiness
De zoektermen waar jij graag op gevonden wilt worden in een stukje tekst verweven en zo een hogere Google-ranking verkrijgen, lijkt in 2021 verleden tijd te worden. Google heeft in het afgelopen jaar verschillende updates doorgevoerd waardoor de zoekmachine webteksten beter begrijpt én toetst op expertstatus. Expertise, Authority en Trustworthiness worden nu door Google getoetst waardoor de kwaliteit van je content belangrijker wordt, maar ook de auteur of het bedrijf achter de teksten zijn van invloed op je Google ranking.
De makkelijkste tip die we je kunnen meegeven om aan Google tegemoet te komen: schrijf teksten voor de gebruiker en niet voor je vindbaarheid. Focus je met de woorden die je schrijft op de belangen van je lezer en de vragen waar hij of zij mee rondloopt.
2. Longreads
Volgens verschillende marketingrapporten genereren artikelen van meer dan 3.000 woorden drie keer meer verkeer en worden deze vier keer vaker gedeeld. Door regelmatig longreads te publiceren, het belang van kwaliteit uit punt 1 in acht nemend, stijg je in de Google-rankings. Let wel: je content moet goed (mobiel!) leesbaar blijven – dit bereik je door goede tussenkoppen te schrijven om de scanbaarheid te bevorderen – en je content moet makkelijk te delen zijn (dus: met goede social media-knoppen op meerdere plekken in het artikel).
3. Secundaire zoektermen
Het gebruiken van relevante en goed scorende zoektermen in je tekst is een redelijk bekende manier om je Google-positie te verbeteren. Wat komend jaar echter belangrijker wordt is het gebruik van secundaire zoektermen. Dit zijn de zoektermen die gerelateerd zijn aan de zoekopdracht (te zien onderaan je Google-pagina). Gebruik deze woorden en je geeft de zoekmachine het signaal dat je de vraag van de gebruiker op een complete manier beantwoordt, waarmee je je expertstatus en dus je ranking bevordert.
Niet veranderd, wel belangrijk: domein autoriteit en mobile first
Ondanks deze SEO-veranderingen, die dit jaar heel belangrijk worden, zijn ook de SEO-metingen waar we al meer aan gewend zijn nog van grote toegevoegde waarde. Denk hierbij vooral aan je domein-autoriteit (het gebruik van goede backlinks en nieuwe, relevante links vanuit verschillende domeinen) en mobile first (wanneer het gaat over gebruiksvriendelijkheid, kijkt Google het eerst naar gebruiksvriendelijkheid op mobiele telefoons).
Wil je meer weten over SEO-optimalisatie en vindbaarder worden in Google? Neem dan contact met ons op!