Communicatie optimaliseren

Dit zijn de beste plekken waar je gratis en rechtenvrije afbeeldingen vindt

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden. Lekker he, zo’n cliché? Maar het is wel waar. Afbeeldingen zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je content. Ze kunnen je uitgebreide verhaal in één oogopslag uitbeelden of je item opfleuren. Ze kunnen een bepaalde sfeer creëren, extra informatie verschaffen of simpelweg het onderwerp introduceren. Hoe dan ook zijn het enorme aandachtstrekkers.

fotocamera rechtenvrije afbeeldingenWaar vind je kwalitatief hoogwaardig beeldmateriaal?

Het is dus belangrijk om kwalitatief hoogwaardig beeldmateriaal te gebruiken. Maar waar vind je dat? Je kunt zelf foto’s maken, maar dat vereist een investering waar niet altijd ruimte voor is. Je kunt afbeeldingen kopen, bijvoorbeeld bij fotografen, designers of stocksites. Maar er zijn ook genoeg plekken waar je gratis en rechtenvrij beeldmateriaal vindt. En wie wil dat nou niet?

Veel websites bieden gratis afbeeldingen aan, maar niet elke site is geschikt. Waar moet je op letten?

Zorg dat je afbeeldingen rechtenvrij zijn

Ten eerste zijn er de licenties, die eigenaren van afbeeldingen in verschillende vormen kunnen verstrekken. Een gebruikerslicentie is een licentie voor particulieren. Deze afbeeldingen zijn puur voor persoonlijk gebruik. Je mag de afbeelding niet verstrekken aan derden en je afbeelding mag geen commerciële doeleinden dienen.

Met de commerciële licentie mag dat wel. Deze licentie is er voor gebruikers die het beeldmateriaal voor commerciële doeleinden willen gebruiken. Een rechtenvrije licentie betekent dat de foto of afbeelding door iedereen voor alle doeleinden gebruikt mag worden.

Creative Commons 0 (CC0)

Wil je zeker weten of je een afbeelding geheel vrij en gratis mag gebruiken? Let dan op de Creative Commons 0-verklaring. Hiermee geeft de maker zijn werk aan het publieke domein door wereldwijd zijn rechten op het werk af te staan. Dit betekent dat je werk met een CC0-verklaring zonder toestemming mag kopiëren, veranderen, verspreiden en uitvoeren, ook voor commerciële doeleinden.

Rechtenvrij? Let op mogelijke restricties!

Commerciële licenties kosten geld, dus gebruik als je gratis afbeeldingen zoekt altijd rechtenvrije afbeeldingen. Maar let op, ook sites als Shutterstock bieden rechtenvrije afbeeldingen aan, tegen eenmalige betaling. Het kan ook gratis, maar dan zijn er wel mogelijk restricties verbonden aan het materiaal. Je kunt de afbeelding dan bijvoorbeeld enkel in Europa gebruiken of voor maximaal 5.000 views gebruiken. Lees daarom altijd goed de voorwaarden van de site of aanbieder!

Gratis afbeeldingen, maar niet heus

Dan zijn er nog sites die op het eerste gezicht beweren gratis te zijn, maar dat in feite niet of maar ten dele zijn. Deze sites hebben bijvoorbeeld een paywall voor de premium content of je moet betalen voordat je daarna ‘gratis’ onbeperkt foto’s kan downloaden.

De schatkamers van gratis, rechtenvrije afbeeldingen

Niet gevreesd, wij hebben meerdere sites gevonden die daadwerkelijk gratis rechtenvrije afbeeldingen aanbieden. Onze favoriete sites hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Unsplash

Onze go-to website voor gratis en vaak afwisselende foto’s. Unsplash heeft een grote database aan prachtige afbeeldingen, die gratis en zonder restricties beschikbaar zijn.

2. Pixabay

Pixabay biedt meer dan anderhalf miljoen gratis afbeeldingen en video’s aan. Met deze enorme hoeveelheid afbeeldingen is er voor ieder wat wils. Het materiaal is vrij te gebruiken, ook voor commerciële doeleinden.

3. StockSnap

Op Stocksnap worden wekelijks honderden gratis rechtenvrije afbeeldingen geüpload van van alles en nog wat. De filters maken de site erg gebruiksvriendelijk.

4. Pexels

Pexels biedt gratis rechtenvrije afbeeldingen en video’s aan en legt daarbij de nadruk op de fotografen. Vind je de foto’s van één fotograaf erg tof? Dan vind je gemakkelijk de rest van zijn of haar werk.

5. Burst

Het unieke aan Burst is dat ze je naast hoge resolutie stockfoto’s ook helpen met specifieke thema’s, via hun optie ‘business ideas’. Burst heeft voorselecties gemaakt voor verschillende business cases. Niet zo gek, want dit sluit nauw aan bij het achterliggende bedrijf, Shopify, dat platformsoftware voor e-commerce verkoopt.

6. Reshot

Reshot biedt naast individuele afbeeldingen ook ‘quick image packs’. Dit zijn bundels van afbeeldingen met een bepaald thema, zoals een actieve levensstijl. Scheelt een hoop zoekwerk als je meerdere foto’s nodig hebt!

7. Foodiesfeed

De naam zegt het eigenlijk al. Zoek je afbeeldingen van eten waar je van gaat watertanden? Dan ben je bij Foodiesfeed op het juiste adres.

8. Gratisography

Gratisography biedt eigenzinnig, zonderling of excentriek beeldmateriaal. Niet zo vreemd, met zo’n naam. De site heeft zeker niet de meest uitgebreide database, maar je bent met hun beeld zeker onderscheidend.

De mindere goden

De sites hieronder bieden ook gratis foto’s maar bevallen ons minder goed. Ze bevatten bijvoorbeeld veel reclame van Shutterstock of Adobe Stock. Dit werkt naar onze mening minder prettig, omdat je soms een goede foto vindt om later te ontdekken dat het om gesponsorde content gaat waar je dan alsnog voor zou moeten betalen via een andere site. Daarnaast lijkt het aanbod kleiner op deze sites. Sommige sites bieden deels gratis, en deels premium content. Desalniettemin willen we ze hier wel noemen, mogelijkerwijs zit hier net die ene perfecte foto tussen voor jouw organisatie:

https://freestocks.org/
https://picography.co/
https://picjumbo.com/
https://skitterphoto.com/
https://www.lifeofpix.com/
https://isorepublic.com/
https://styledstock.co/
https://freerangestock.com/
https://morguefile.com/photos
https://www.splitshire.com/
https://mmtstock.com/

Onze go-to website is Unsplash, maar bijvoorbeeld Foodiesfeed is erg handig wanneer je voedsel gerelateerde afbeeldingen zoekt. Er zijn sites die wij hier niet genoemd hebben omdat ze te weinig afbeeldingen bieden, het merendeel achter een paywall zit of omdat de site vol zit met reclame. Ken je een fantastische site die wij over het hoofd hebben gezien? Laat het ons weten. We zijn erg benieuwd!

Meer praktische tips? Ja, graag!

Het nut van afbeeldingen

Uit neuromarketing onderzoek is gebleken hoe nuttig afbeeldingen zijn.

Lees er hier meer over