Communicatie optimaliseren

Wat is belangrijk bij contentcreatie? Deze 6 simpele stappen helpen je op weg

Als contentcreatie een wezenlijk onderdeel van je communicatiestrategie is, zit je al een heel eind in de goede richting. Er zitten namelijk enorm veel voordelen aan het creëren van goede content: je vindbaarheid neemt toe, je wekt vertrouwen en mensen worden enthousiast van jouw organisatie.

Wat-is-belangrijk-bij-contentcreatie-Deze-6-simpele-stappen-helpen-je-op-weg-Kollektif-Media

De nadruk bij contentcreatie ligt wat ons betreft echter wel op goede content en als contentcreatie onontgonnen terrein voor je is, dan kan het zomaar een berg zijn om keer op keer tegenop te zien. Daarom helpen we je graag op weg met één van de belangrijkste aspecten om je harde werken te laten slagen: je content afstemmen op de behoeften van je lezer.

1. Ken je lezer

Om je content te laten aansluiten op de behoeften van je lezer is het belangrijk dat je weet wie je lezer – of de lezer die jij voor ogen hebt – is. Om hierachter te komen, kun je verschillende tools gebruiken, zoals Google Analytics, of zelf een lezersonderzoek doen waarbij je zowel aan trouwe lezers als potentiële lezers vraagt wat zij van jouw content verwachten. Maar ook in je dagelijkse leven kun je je voelsprieten activeren en overal informatie over jouw doelgroep verzamelen. Bezoek bijvoorbeeld niche-specifieke forums of kijk televisieprogramma’s waar je je doelgroep in ziet.

2. Zet de behoeften van je lezer op papier

Nu je je doelgroep kent, is het tijd de behoeften van je lezer op papier te zetten. Zes algemene behoeften van websitebezoekers die vaak voorkomen zijn:

 • Praat me bij
 • Leid me af
 • Insprireer me
 • Raak en verbind me
 • Leer me iets nieuws
 • Help me mijn mening te vormen

Voor bedrijven en organisaties worden – over het algemeen genomen – de behoeften op deze volgorde van prioriteit gezet:

 • Inspireer me
 • Leer me iets nieuws
 • Praat me bij
 • Raak en verbind me
 • Leid me af
 • Help me mijn mening te vormen

Misschien kun jij deze behoeften één-op-één overnemen voor je contentcreatie. Misschien kun je ze nog verder personaliseren voor jouw organisatie: dat is afhankelijk van je werkveld en je doelen met content.

Extra tip: niet alleen de behoeften van je lezer zijn interessant om in kaart te brengen, ook relevant zijn de vragen waar je lezer mee rondloopt, welke frustraties hij/zij heeft en welke problemen hij/zij heeft. Kruip in de huid van je (potentiële) lezer en noteer ook deze kenmerken voor een sterke contentstrategie, zodat je op deze aspecten kunt inspelen met je content.

3. Maak een persona

Met de verzamelde informatie die jouw doelgroep typeert, kun je een persona maken. Simpel gezegd is een persona een uitgebreide omschrijving van een persoon die jouw doelgroep een gezicht geeft. Vaak geven organisaties de persona ook letterlijk een gezicht door een foto toe te voegen, naast ook een naam, een woonplaats, een gezinsomschrijving en dergelijke. Met jouw persona voor ogen ga je veel gerichter content creëren waarbij je je altijd afvraagt: wat vindt Moniek hiervan?

Extra tip: gebruik in de persona-omschrijving informatie die relevant is voor jouw organisatie en de manier waarop je de lezer wilt converteren. Bijvoorbeeld: de lievelingskleur van de persona is niet per se van toegevoegde waarde als je een goed doel bent dat omziet naar kansarme kinderen. Nog geen ervaring met het maken van een persona? Gebruik onze gratis persona handleiding of download onze persona template.

4. Stem je contentcreatie af

Als je in het verleden al content hebt gemaakt, kun je deze uiteenzetten en noteren welke behoefte van jouw doelgroep de content raakt. Zo kun je zien in welke behoefte je al voorziet en bij welke behoefte ruimte is voor nieuwe content. Houd hierbij ook rekening met de prioriteiten van de behoeften en maak de meeste content voor de top drie. Moet je nog starten met het creëren van content? Maak een contentkalender waarvoor je bewust onderwerpen kiest die in de behoeften van je lezer voorzien.

Heb je even geen inspiratie? Met dit overzicht zit je nooit verlegen om content!

5. Blijf trouw aan je identiteit

Door je heel specifiek te richten op de behoeften van je doelgroep, kan je eigen identiteit zomaar op de achtergrond raken. En dat terwijl het publiek het steeds belangrijker vindt dat organisaties staan voor hun purpose. Verlies dit in je communicatie naar buiten toe dus vooral niet uit het oog.

6. Contentcreatie en analyseren

Nu je weet hoe je tot goede contentcreatie komt, kun je aan de slag met blogposts, whitepapers, social media-posts, video’s en andere content die past bij jouw organisatie. Het mooie van online content is dat je goed kunt analyseren en testen. Houd dus, bijvoorbeeld één keer per maand, in de gaten hoe je content scoort.

Om helemaal zeker van je zaak te zijn, stel je voor het publiceren van je kopij meetbare doelen op. Analyseer de resultaten en ontdek welke content (welke onderwerpen, maar vooral ook: in welke vorm) jouw doelgroep aanspreekt en pas hier je contentkalender en -strategie op aan. Let bijvoorbeeld op de behoefte achter content die veel views krijgt en of je daar wel voldoende content over maakt of doe een A/B-test met de lengte van een blogpost om te ontdekken of korte of lange artikelen beter passen bij jouw lezers.

Met deze handvatten kun je vol vertrouwen starten of verder gaan met je contentstrategie. Wil je je content naar een nog hoger niveau tillen? Laat het ons weten als we je kunnen helpen!

Meer praktische tips? Ja, graag!

Kunnen wij je helpen met je contentcreatie?

Heb je nog vragen over content? Neem contact met ons op!

Contact