Communicatie optimaliseren

De 10 beste plekken voor gratis video’s

Eerder schreven we al eens over afbeeldingen en hoe belangrijk die zijn voor je marketingdoeleinden. We hadden 8 aanraders voor je waar je gratis en rechtenvrije afbeeldingen kunt vinden. In dit artikel wijzen we je op de beste plekken voor gratis video’s, die bovendien (veelal) rechtenvrij zijn.

Het belang van video groeit al jaren. Bewegend beeld is een sterke manier om je te onderscheiden. Daarom nu een vervolg op ons goed bekeken eerste deel over fotomateriaal: deel 2, video’s. Op deze plekken vind je de beste gratis video’s, die bovendien (veelal) rechtenvrij zijn!

Creative Commons 0

Kleine reminder, zorg ervoor dat het videomateriaal onder Creative Commons 0 valt. Koop je videomateriaal? Dan doe je dit onder een licentie van de maker. Let er dan altijd op of en welke restricties er aan de licentie zitten. In ons artikel over afbeeldingen hebben we het uitvoerig uitgelegd, mocht je het nog eens rustig door willen lezen.

Lees altijd eerst de terms of service, de agreement of de license-pagina door. Check daar goed of alles klopt. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld de auteur moet benoemen als je zijn of haar materiaal gebruikt. Wij hebben hier al op geschift, maar met een extra check weet je zeker dat er niks fout gaat.

Gratis video’s: de schatkamers

Dan nu onze lijst van alle sites waar je het perfecte materiaal kunt vinden voor jouw marketing. We hebben 10 plekken gevonden waar je de beste gratis en rechtenvrije video’s vindt. Daarna volgt nog een opsomming van de mindere goden, die toch het noemen waard zijn.

1. Pexels

Pexels

Waar we Unsplash op 1 hadden staan voor afbeeldingen, kiezen we Pexels als nummer 1 voor video’s. Dit is onze favoriete site, vanwege hun grote en diverse aanbod en de gebruiksvriendelijkheid. Onze number 1 choice.

2. Pixabay

Pixabay

Pixabay volgt direct op Pexels. De voordelen die gelden voor Pexels, zijn ook op Pixabay van toepassing. Het klinkt misschien wat lullig, maar de enige reden dat het geen gedeelde 1e plaats is, komt door de vormgeving. Pexels ziet er veel aantrekkelijker uit dan Pixabay.

3. Vidsplay

Vidsplay

Vidsplay lijkt net zo’n goed aanbod te hebben als Pexels en Pixabay, maar hun advertenties zijn net wat meer aanwezig. Vandaar een 3e plek.

4. Coverr

Coverr

Coverr is net iets anders dan de top 3, maar net zo tof. Zij richten zich op video’s die je op je cover, in dit geval je homepage kunt gebruiken. Zo heb je op hun site zelfs de mogelijkheid om een video die je interessant vindt in beeld te krijgen alsof het de covervideo van hun site is. Daarmee krijg je meteen een idee van hoe die video eruit ziet als covervideo en dus of het wat voor jouw site is. Samen met het uitgebreide en gratis aanbod is dit een van onze favorieten.

5. Nature Stock Videos

Nature Stock Videos

De naam zegt het al. Echt een gevalletje what you see is what you get. Gratis materiaal en geen gedoe met licenties, al worden credits voor de maker of eigenaar, net zoals in alle andere gevallen, natuurlijk wel gewaardeerd

6. Mazwai

Mazwai

Mazwai heeft een groot aanbod aan gratis videomateriaal. Je kunt er helaas niet zoeken op onderwerpen want dan word je doorgeschoven naar een Shutterstock-pagina. Je kunt wel categorieën selecteren, maar let op, wanneer je hun materiaal gebruikt moet je wel de auteur erbij vermelden. Hoe dat zit, staat uitgelegd onder hun Terms of services-pagina. Pas op, hun grid-style homepage maakt het erg aantrekkelijk om te blijven scrollen in plaats van productief te zijn.

7. IgniteMotion

Ignite Motion

IgniteMotion levert gratis en rechtenvrije video-animaties. Bedoeld als achtergrond animaties voor je video’s door de eigenaren, maar soms ook best als video op zich te gebruiken. Geen enorm groot aanbod, maar zeker het bekijken waard als je op zoek bent naar achtergrond animaties.

8. MotionPlaces

Motion Places

MotionPlaces is een prima site met een goed aanbod. Lees wel even hun license & terms-pagina, aangezien ze de eis stellen dat je hun credits geeft voor het materiaal dat je van ze gebruikt.

9. Distill

Distill

Een klein aanbod aan kwalitatieve video’s. Als je je inschrijft voor hun nieuwsbrief ontvang je elke 10 dagen 10 door hen geselecteerde video’s. Handig!

10. Clipstill

Clipstill

Clipstill is een vreemde eend in de bijt. Hun video’s zijn niet zozeer video’s als wel afbeeldingen waarvan maar enkele onderdelen bewegen, zogenaamde cinemagraphs. Een foto met een overlay die de afbeelding diepte geeft. Zo hebben ze bijvoorbeeld een afbeelding van mensen die op het strand yoga doen. Daarbij beweegt dan alleen, en in loops, het water.

De licenties die ze gebruiken zijn een beetje onduidelijk. Het komt er op neer dat je de video niet als product mag gebruiken om er geld mee te verdienen. Je mag ze wel gebruiken voor marketingdoeleinden, bijvoorbeeld als animatie op je website. Er is een beperkt aanbod aan gratis materiaal. Maar aangezien sommige reviews van de site de video’s als aandacht-vangend en hypnotiserend beschouwen, willen we je deze niet onthouden.

De mindere goden van gratis video’s

De volgende sites voldoen niet volledig aan onze eisen van gratis licentievrije video’s. Sommige hebben bijvoorbeeld een slechte site of irritante reclame, andere een klein aanbod. Desondanks zijn ze het vernoemen waard. Mocht je op de andere sites niks vinden, dan kun je het altijd nog hier proberen.

Meer praktische tips? Ja, graag!

Kunnen wij je helpen met video?

Heb je nog vragen over video’s (of afbeeldingen)? Wil je zelf een video laten maken? Neem contact met ons op!

Contact