Arbeidsvoorwaarden in vacatures vaak ondergeschoven kindje

Deel deze post:

Arbeidsmarktintermediairs kunnen in hun vacatures nog veel meer aansluiten bij de wensen van kandidaten. Dat blijkt uit onderzoek door de NBBU in samenwerking met Kollektif Media naar arbeidsvoorwaarden in vacatures. 

Inhoud

arbeidsvoorwaarden in vacatures kollektif media

In 73% van de onderzochte vacatures wordt bijvoorbeeld wel salaris genoemd. Maar concreet is deze belangrijke arbeidsvoorwaarde slechts in iets meer dan de helft van de teksten. Andere arbeidsvoorwaarden worden veel minder vaak genoemd.

Arbeidsvoorwaarden in vacatures

De NBBU onderzocht in samenwerking met Kollektif Media, specialist in contentmarketing en arbeidsmarktcommunicatie, 250 vacatureteksten van de 50 grootste arbeidsmarktintermediairs in Nederland. Daarbij werd gekeken naar de aanwezigheid én mate van concreetheid van arbeidsvoorwaarden.

Het onderzoek was een inventarisatie op de aanwezigheid van 10 primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in vacatureteksten. Deze zijn naast salaris werksfeer, vakantie- en verlofdagen, reiskostenvergoeding, pensioenregeling, scholing en ontwikkeling, bonussen, toeslagen, flexibele werktijden en contractduur.

Wat wil de kandidaat?

Gekeken werd of deze arbeidsvoorwaarden werden genoemd in de onderzochte vacatureteksten en of zij concreet werden gemaakt. Daarmee wordt bedoeld of de beschrijving van de voorwaarde de vraag van de kandidaat over die voorwaarde beantwoordde.

Een ‘marktconform salaris’, bijvoorbeeld, voldeed wel aan punt 1, maar niet aan punt 2. De vraag ‘wat betekent dit dan voor mij’ werd hiermee namelijk niet beantwoord. Een vage term als marktconform geeft niet weer welk salaris je kunt verwachten. Het vermelden van het salaris in vacatureteksten, in de vorm van een bedrag of uurtarief – 2000-3000 euro per maand of €14,25 per uur – werd als concreet beoordeeld.

Meeste arbeidsvoorwaarden zijn niet concreet

Uit de inventarisatie blijkt dat alleen salaris (of tarief, in het geval van zzp) in meer dan de helft van de onderzochte vacatures concreet werd benoemd. Zaken als contractduur (41%), scholing en ontwikkeling (24%), vakantie- en verlofdagen en reiskostenvergoeding (beide 19%) volgen op ruime afstand. 

Van sommige voorwaarden lag het in de lijn der verwachting dat deze niet vaak benoemd zouden worden. Een voorbeeld zijn bonussen, die dikwijls zeer afhankelijk zijn van de functie. Deze voorwaarde kwam dan ook maar in 14% van de vacatures terug. Desondanks werd deze slechts in 2% van de vacatures concreet gemaakt.

Van andere voorwaarden was het verrassender dat deze maar summier werden aangestipt. Een belangrijke voorwaarde voor kandidaten is bijvoorbeeld werksfeer. Toch kwam deze voorwaarde maar in 32% van de vacatureteksten aan bod. In slechts 13% werden concrete voorbeelden gegeven van wat de werksfeer typeerde.

Hoe schrijf je wervende vacatures? Onze gids voor het schrijven van supervacatures helpt je.

Onderzoek biedt kansen voor werkgevers en intermediairs

“De NBBU wil met het onderzoek aantonen dat er voor intermediairs nog veel kansen liggen om in hun vacatureteksten in te spelen op de behoeftes van hun ideale kandidaten”, zegt Anchrit Edelaar, communicatieadviseur van de NBBU.

“Zeker voor intermediairs in het mkb, waartoe veel van onze leden behoren, liggen volop mogelijkheden om zich vanuit hun expertise te onderscheiden. Veel van onze leden richten zich op loopbaanbegeleiding van hun flexkrachten, denk aan ons programma Loopbaan Intermediair. In hun vacatures kunnen zij dit extra benadrukken, bijvoorbeeld door uit te leggen hoe zij deze begeleiding vormgeven. Voor kandidaten is dit een belangrijke overweging om voor een intermediair te kiezen.”

Zet de behoefte van de kandidaat centraal

Marcel Otto van Kollektif Media ziet dat in vacatureteksten nog te vaak wordt geredeneerd vanuit de intermediair of de opdrachtgever.

 “De behoefte van de kandidaat zou centraal moeten staan. Daarmee wek je zijn of haar interesse. Een intermediair die laat zien dat hij meedenkt met wat voor een kandidaat belangrijk is, springt eruit tussen al die andere vacatures voor dezelfde functies.”

“Zeker in de huidige kandidatenmarkt zoeken werkzoekenden allereerst een antwoord op de vraag: wat heb je mij te bieden? Hoe beter jij die vraag in je vacature beantwoordt, hoe eerder zij voor jou kiezen.” 

Sommige partijen doen dat al heel goed, bleek ook uit het onderzoek. Diverse intermediairs benoemden de meest voorkomende arbeidsvoorwaarden en maakten deze bovendien concreet. De vacature waarin over het algemeen de meeste concrete arbeidsvoorwaarden stonden was een vacature van Consolid voor een chauffeur voor een online supermarkt.

Wervende vacatureteksten schrijven

In onze training Wervende vacatureteksten schrijven leer je alles over het schrijven van een overtuigende vacature. Waaronder hoe je arbeidsvoorwaarden in vacatures concreet kunt maken en laat aansluiten bij de behoeftes van je doelgroep. Lees hier meer over de training Wervende vacatures schrijven.

Meer praktische tips? Ja, graag!

Deel deze post:

Sluit je aan bij 500+ mensen die maandelijks onze beste contenttips ontvangen!

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze privacyverklaring.