Goede vacature schrijven? Zo doe je dat!
Op de huidige arbeidsmarkt heerst een enorme schaarste aan beschikbaar personeel. Het werkloosheidspercentage was sinds 2001 niet meer zo laag. Dat betekent dat bedrijven of arbeidsmarktbemiddelaars extra hard hun best moeten doen om goede kandidaten aan te trekken. Een belangrijke stap hierbij is een goede vacature schrijven.

Inhoud

goede vacature schrijven kollektif media

Een vacaturetekst is vaak de eerste kennismaking die een werkzoekende met jouw organisatie heeft. Net als in het echte leven wil je dat de eerste indruk meteen goed is. In dit artikel geven we daarom een aantal tips voor het schrijven van resultaatgerichte vacatures, zodat jij die droomkandidaat binnen kunt halen.

Wat is je doel?

Voor je begint te schrijven, is het essentieel dat je goed voor ogen hebt waarom je een vacature plaats. Welk probleem wil je oplossen? Welk doel wil je bereiken? Dit is de belangrijkste stap. Of je nu zelf een nieuwe medewerker zoekt of kandidaten zoekt voor een inlener, houd altijd goed voor ogen waar je iemand voor wilt inzetten.

Wie is je doelgroep?

Als je je eigen doelen of die van een inlener goed voor ogen hebt, is de logische volgende stap de kandidaat. Wie is je doelgroep? Waar ga je de persoon zoeken die jouw probleem oplost? Aan welke eisen en criteria moet hij of zij voldoen? Goed doelgroeponderzoek helpt hierbij.

Weten wie je doelgroep is, is belangrijk, omdat je de ene doelgroep anders aanspreekt dan de andere. Breng je perfecte kandidaat in beeld en pas je stijl en boodschap daarop aan.

Een goede tip hierbij is schrijven alsof je daadwerkelijk tegen die persoon spreekt. Zeg niet ‘de kandidaat doet dit en dat’ maar ‘Jij houdt je bezig met onze content marketing strategie‘. Wat soms zelfs nog beter werkt is om de verantwoordelijkheid bij de kandidaat te leggen. Daarmee geef je hem vertrouwen. In dat geval kun je schrijven ‘We laten jou de content marketing strategie uitstippelen’.

Wat wil je doelgroep?

Heb je je doelgroep duidelijk in kaart? Mooi, tijd voor de volgende stap. Wat wil die doelgroep? Dat varieert natuurlijk. Salaris is natuurlijk altijd een belangrijk punt, maar wat we hier bedoelen zijn vooral de wensen waarop jij kunt aansluiten met wat jij te bieden hebt.

Sommigen willen bijvoorbeeld een gezondere werkomgeving, terwijl millennials liever veel aandacht krijgen voor persoonlijke ontwikkeling. Voor de een is een betere privé-werkbalans belangrijk, terwijl de ander graag meer vrije tijd wilt.

Door op de hoogte te zijn van dit soort dingen, kun je inspelen op de behoeftes van de kandidaat die jij wilt en kun je personeel tevens beter aan je organisatie binden.

Wat is een resultaatgerichte vacaturetekst?

Zodra je je doel en doelgroep goed voor ogen hebt, kun je je gaan richten op het middel om je doel te realiseren: je vacature. Hoe schrijf je een vacature waarmee je een maximaal resultaat behaalt – het vinden van de ideale kandidaat?

Een goede vacature schrijven is op het oog even eenvoudig als helder: koppel jouw doelstelling aan de belangen van je kandidaat. Maak een kandidaat duidelijk waar jij heen wilt en leg hem of haar uit hoe jij van plan bent zijn of haar belangen te behartigen. Daarmee bereik je een aantal zaken:

  • je valt op in een woud van vrijwel identieke vacatures;
  • je beantwoordt de belangrijkste vragen van je kandidaten;
  • je bent voor je doelgroep de aantrekkelijkste partij om bij te solliciteren;

Gebeurt dit niet al? Nee, veel te weinig. De meeste organisaties trekken bij vertrek van een medewerker een vacature van vijf jaar geleden uit een lade, stoffen hem af en plaatsen hem op hun website en Indeed. En dat is gek, want als er bijvoorbeeld een nieuw wagenpark moet worden aangeschaft of nieuw kantoormeubilair dan wordt wel zorgvuldig gekeken naar precieze eisen en wensen. 

Een wezenlijk andere aanpak verhoogt daarom je kansen op het vinden van de juiste kandidaten. Een resultaatgerichte vacaturetekst bevat zowel jouw belangen als die van de doelgroep. Op die manier zijn jouw wensen goed vertegenwoordigt en worden kandidaten enthousiast omdat ze zien dat jouw vacature aan hun wensen voldoet. 

Goede vacature schrijven

Dan nu het schrijven zelf. Hieronder staat een aantal tips dat ervoor zorgt dat je duidelijk overkomt en dat je vacature zo aantrekkelijk mogelijk is, zowel inhoudelijk als stilistisch.

Structuur

Vacatureteksten hebben over het algemeen een eenvoudige en redelijk universele structuur, waarin de volgende elementen zijn opgenomen:

  1. Kop en introductie
  2. Inhoud functie
  3. Functie-eisen
  4. Over de organisatie
  5. Arbeidsvoorwaarden
  6. Een CTA met contactgegevens

Het is belangrijk deze elementen te laten terugkeren, maar het is de vraag of je je daaraan vast wilt houden. Soms ontkom je er niet aan, bijvoorbeeld wanneer je vacatureplatforms gebruikt om je vacature te verspreiden. Heb je wel de mogelijkheid om je eigen creativiteit de loop te laten? Doe dat dan vooral!

Een creatieve vacature die prikkelt en de aandacht vasthoudt, kan namelijk als geen ander kandidaten aantrekken. Kijk bijvoorbeeld naar dit pareltje van het Vlaamse communicatiebureau De Vloer. 

Een goede vacature schrijven, is voor hen een koud kunstje. De vacature grijpt door vorm en inhoud meteen de aandacht en laat je daarna niet meer los. Ontzettend aantrekkelijk, geeft in een klap de cultuur van de organisatie weer en, bijkomend voordeel, het scheidt meteen het koren van de kaf. Zie je dit soort humor als kandidaat niet zitten, dan weet je namelijk meteen dat je niet hoeft te reageren. Scheelt de kandidaat en de werkgever een hoop tijd.

Aan de andere kant zitten er ook nadelen aan. De grootste daarvan is namelijk het gebrek aan informatie. Takenpakket, locatie en bedrijfssfeer zijn goed beschreven, maar over de arbeidsvoorwaarden geen woord.

Hoeveel gaat de kandidaat verdienen? Is er een bonusregeling? Opleidingsmogelijkheden? Promoot het bedrijf een gezonde levensstijl en hoeveel vakantiedagen mag de kandidaat opnemen? Allemaal informatie die mist. Dat kan goede kandidaten wegjagen of het kost een hoop tijd, omdat kandidaten hier navraag over willen doen.

De slotsom van dit voorbeeld, de structuur van een vacature is niet in beton gegoten. Verre van zelfs. Creativiteit kan geweldige resultaten opleveren. Mits je het goed toepast. Dus ga je voor de free form? Zorg er dan voor dat je dit perfect uitvoert.

Argumentatie

Wil je een goede vacature schrijven? Wees dan een beetje flexibel in de eisen die je stelt. Ellenlange lijsten van bulletpoints met zaken waar een kandidaat aan moet voldoen, schrikken alleen maar af en verminderen de leesbaarheid van je tekst. Benoem daarom enkel het hoogst noodzakelijke.

Als je bijvoorbeeld om specifieke opleidingen vraagt, zeg: een opleiding communicatie voor een communicatieadviseur, verklein je de kans dat kandidaten reageren die zo’n opleiding niet op hun cv hebben staan. Zonde, want ook marketingmensen, (voormalige) journalisten of desnoods politicologen of historici kunnen uitstekend in aanmerking komen voor dit soort vacatures. Bedenk dus goed wat de (onbedoelde) gevolgen kunnen zijn van iedere eis die je opneemt.

Maar vooral belangrijk is dat je in je vacature inspeelt op de behoeftes van de kandidaten die je zoekt. Alleen op die manier kun je hen overtuigen dat jij de werkgever bent die zij zoeken en je onderscheiden ten opzichte van andere vacatures en organisaties.

Wees dus altijd duidelijk en eerlijk over de informatie die je presenteert. Benoem jullie werksfeer of cultuur en de voorwaarden waar iemand aan moet voldoen. Geef een werkbeschrijving waarin je puntsgewijs de taken uiteenzet, maar beter nog: benoem de verantwoordelijkheden die een kandidaat krijgt. Daarmee spreek je indirect je vertrouwen uit in de kandidaat.

Geef ook een duidelijk tijdspad aan. Sommige bedrijven zoeken binnen een week een nieuwe collega, andere willen pas iemand die over een aantal maanden begint. Is er daarnaast sprake van een interview of doorloopt de sollicitant meerdere rondes? Door dit duidelijk aan te geven, voorkom je teleurstellingen of scheve verwachtingen.

Vergeet het loon niet dat de kandidaat zal ontvangen. Het salaris is nog steeds een van de belangrijkst punten voor werkzoekenden. Communiceer hier duidelijk en eerlijk over zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Stijl

Stijl weerspiegelt de cultuur van je organisatie. Door die cultuur te laten doorklinken in je vacature schets je direct een beeld van waar een kandidaat mogelijk gaat werken. Vaak zijn vacatures nog altijd oninspirerende en droge teksten, maar zoals het voorbeeld van De Vloer laat zien kun je qua creativiteit ook in een vacature veel kanten op.

Welke stijl je ook toepast, zorg voor een coherente en foutloze tekst. Het lijkt eenvoudig, maar gaat toch vaak fout. Gebruik een spellingchecker of hanteer een vierogenprincipe om slordigheden uit je tekst te verwijderen. Een slordige tekst kan namelijk de indruk geven van een slordige organisatie.

Eindig je vacature met een CTA

Eindig je vacature tot slot met een sterke CTA. Geef aan wat de lezer moet doen om te solliciteren en geef je contactgegevens. Door met een duidelijke CTA te eindigen weet de lezer precies hoe hij nu verder moet.

Gerelateerde artikelen