Met een eigen werken-bij-site voor personeel heb je een hele sterke tool in handen waarmee potentiële kandidaten en nieuw personeel werven een fluitje van een cent wordt. Recruitment is, zeker in deze arbeidsmarkt, topsport en daar kun je best een beetje hulp bij gebruiken.
Met een werken-bij-site kun je onder andere:
- Potentiële medewerkers bereiken en enthousiasmeren;
- Je online vindbaarheid vergroten (Search Engine Optimalisation (SEO);
- Je employer branding (werkgeversmerk) verbeteren.
Dit zijn de voordelen van een werken-bij-site
Bijna alle bedrijven hebben een website om (potentiële) klanten en stakeholders te bereiken. Een werken-bij-website staat hier los van en richt zich specifiek op het werven van nieuw personeel.
Arbeidsmarktcommunicatie via een werken-bij-site is tegenwoordig onmisbaar.
Een van de grote voordelen van het hebben van zo’n werken-bij-website ligt voor de hand: je bereikt meer sollicitanten beter. In een tijd van personeelstekort op de arbeidsmarkt zijn die meer dan welkom.
Een geslaagde werken-bij site is een afzonderlijke pagina of website, die voldoet aan meer criteria. Verderop in dit artikel lees je meer over wat je in ieder geval moet kunnen vinden op een goede werken-bij-site.
Andere voordelen van een werken-bij-site zijn dat je er een duidelijke employer branding op door kunt voeren die bijdraagt aan de merkstrategie van je bedrijf.
Daarnaast is het belangrijk dat hij goed te vinden is door zoekmachines (SEO). Dat vergroot je zichtbaarheid. Op de werken-bij-site is ook ruimte voor storytelling en beleving en kun je je onderscheidend vermogen in een concurrerende arbeidsmarkt tonen.
Wat moet er op een werken-bij-site staan?
Hoe maak je een werken-bij-site? En wat moet er op staan? Als je werken-bij-site dient als een vast platform voor al je wervingsactiviteiten wil je hem optimaal inrichten. Om er het maximale uit te halen, is het slim in ieder geval de volgende zaken op te nemen:
Bedrijfsinformatie
Vertel wat jullie doen, wie jullie zijn en welke cultuur er heerst in jouw organisatie.
Illustreer dit met:
- Verhalen van collega’s;
- Video’s over en van je bedrijf;
- Verwijzing of embedding van je social media-kanalen;
- Verwijzing of embedding van relevante blogs en podcasts;
- Praktische informatie over waar je gevestigd bent en hoe je bedrijf eruitziet.
Een duidelijk vacature-overzicht
Neem in je vacatures in ieder geval het volgende op:
- Arbeidsvoorwaarden: salaris, ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden, werksfeer, bonussen, bedrijfsuitjes, etc.;
- De verantwoordelijkheden die bij de functies horen: jaren ervaring, opleidingen, persoonlijke eigenschappen, etc.;
- De sollicitatieprocedure. Wees hierbij zo duidelijk mogelijk. Benoem in ieder geval start- en einddatum en contactgegevens.
- Welke stappen doorloopt een sollicitant allemaal?
- Wanneer kan hij of zij een reactie verwachten?
- Hoeveel sollicitatierondes zijn er?
- Met wie gaat een sollicitant in gesprek?
Tip: op het gebied van arbeidsvoorwaarden in vacatures valt nog veel winst te behalen. Kollektif deed hier onderzoek naar. Bekijk hoe je met de resultaten van dit onderzoek je eigen vacatures optimaliseert.
MVO
Hoe je bedrijf invulling geeft aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.
7 tips voor een onweerstaanbare werken-bij-site
Je hebt inmiddels al de nodige kennis tot je genomen en in het artikel zaten al veel tips. Het antwoord op de vraag: heeft een werken-bij-site zin? kunnen we met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Hieronder vind je alle tips nog een keer op een rijtje:
- Maak een aparte werken-bij-website die losstaat van je reguliere website. Je algemene corporate website is het visitekaartje voor je bedrijf, terwijl je werken-bij-site het visitekaartje is voor jou als werkgever voor nieuwe medewerkers. Koppel deze sites dus los van elkaar. (Daar wordt Google ook blij van: betere vindbaarheid!)
- Show yourself! Zorg dat kandidaten een goede en complete indruk van jouw bedrijf krijgen. Toon je werkgeversmerk (employer brand). Vertel en laat zien wat de kernwaarden van het bedrijf zijn, toon bedrijfsvideo’s en verhalen van collega’s. Zorg ook dat je social media-accounts gekoppeld zijn!
- Maak een duidelijk vacatureoverzicht met een goede zoekfilter en navigatie. Je wil het de kandidaten zo makkelijk mogelijk maken en ze zo volledig mogelijk informeren. Vacatures die inspelen op de behoeften van de kandidaten zijn dus onmisbaar. (Lees hier hoe je zelf supervacatures schrijft.) Een goed werkende zoekfilter en navigatie helpt de kandidaat de vacatures te vinden die bij hem past. Dat is dus een hele waardevolle feature op je werken-bij-site en gaat je helpen personeel te vinden.
- Wees duidelijk over de sollicitatieprocedure. Leg op de werken-bij-site uit hoe de procedure bij jouw bedrijf in zijn algemeenheid in elkaar steekt. Bij de losse vacatures kun je dat specificeren door toe te voegen met wie de kandidaat bijvoorbeeld als eerste in contact komt en met wie hij mogelijk een eerste sollicitatiegesprek heeft.
- Makkelijk solliciteren. Maak de drempel om te solliciteren zo laag mogelijk. Maak een duidelijke ‘solliciteer direct’-knop. En bedenk goed hoeveel informatie je nodig hebt van een sollicitant voor een eerste kennismakingsgesprek. Vraag je alleen contactgegevens? Of wil je ook al direct een cv ontvangen? Vraag jezelf af of je dat voor een kennismakingsgesprek ook al echt nodig hebt. Open Hiring wordt bijvoorbeeld steeds populairder in Nederland. Het is hierbij ook maar net de vraag hoe graag jij in contact wilt komen met (potentiële) sollicitanten.
- Meten = weten. Zorg dat je je werken-bij-site koppelt aan (bijvoorbeeld) een Google Analytics account. Zo kun je het verkeer van je website in kaart brengen. Je krijgt inzicht in hoe mensen op jouw site terechtkomen en welk zoekgedrag ze vertonen. Aan de hand van deze informatie kun je bepalen welke content je toe moet voegen of verbeteren.
- Mobiele site. Steeds meer kandidaten zoeken vanaf hun mobiel naar vacatures. Zorg dus dat je werken-bij-site responsive is en ook in een mobiele weergave goed functioneert.