Moet je nog beginnen met het bereiken van de pers? Volg ons makkelijke stappenplan om je nieuws te verspreiden!
Tip 1: personaliseer je aanpak
In de volgende tips lees je onder meer over nabellen of een herinneringsmail versturen, maar het beste is wanneer je van tevoren al weet welke aanpak welke journalist aanspreekt. Als je vaker met dezelfde journalisten of PR-medewerkers contact hebt, kun je dit ronduit vragen. Dit zal je gegarandeerd helpen wanneer je weer nieuws voor hen hebt. Zo kun je vrijwel elk contactmoment ook als leermoment gebruiken – en als een moment om te investeren in de relatie. Dit komt sowieso je kans op plaatsing van een persbericht ten goede. Verzamel de informatie bijvoorbeeld in je perslijst zodat je een goed overzicht houdt.
Extra tip: zorg dat je perslijst altijd up-to-date is en waardevolle informatie bevat. Hier kun je gratis ons template voor een goede perslijst downloaden.
Tip 2: nabellen
Er bestaat een kans dat jouw persbericht is ondergesneeuwd onder de vele, andere e-mails die journalisten op een dag ontvangen. Nabellen van een journalist kan een goed idee zijn, mits je de juiste aanpak hanteert. Simpelweg vragen naar de ontvangst van het persbericht is meestal niet heel effectief, maar als je een goede binnenkomer hebt (“Ik bel over de publicatie van belangrijke cijfers overmorgen, heb je daar interesse in?”) kun je wel de aandacht krijgen die jouw nieuws verdient. Geloof in het nieuws dat in jouw persbericht staat en vertel waarom de doelgroep van de journalist dat nieuws moét weten. Bereid voor de zekerheid ook alvast één of twee interessante invalshoeken voor en draag wellicht rubrieken van het medium aan waar het nieuws volgens jou goed past. Nog steeds geen interesse? Gebruik het contactmoment dan wederom als leermoment: vraag waarom het nieuws de journalist niet aanspreekt en wat hem of haar de volgende keer wél warm zou laten lopen.
Extra tip: probeer meteen de juiste journalist op de redactie te bereiken. Heb je geen direct telefoonnummer? Zorg dat je wel zijn of haar naam weet, om bij de receptie aan te geven wanneer je belt.
Tip 3: stuur een herinneringsmail
Het kan goed zijn dat de redactie jouw mail wel heeft geopend, maar in de drukte van de dag is vergeten om te reageren (of dat dit voor een later moment op de planning staat). Het kan geen kwaad om even naar de status te vragen door middel van een herinneringsmail. Stuur dan vooral niet precies hetzelfde, maar zorg altijd voor iets nieuws en prikkelends. Denk aan aanvullende informatie, een interessante invalshoek, passend bij het medium, of benader de persoon in kwestie persoonlijk en beargumenteer waarom jouw nieuws interessant voor hem of haar is.
Tip 4: zoek nieuwe media
Ben je overtuigd van de nieuwswaarde in je persbericht en krijg je alsnog geen reactie? Kijk dan verder dan de contacten in je huidige perslijst. Verdiep je in de niche voor wie jouw nieuws interessant is en benader hen – het liefst persoonlijk. Denk bijvoorbeeld aan vakbladen en bloggers. Vakbladen, en met name online vakmedia, zitten doorgaans te springen om waardevolle content uit en over hun sector. Hier je lijntje uitwerpen, levert bijna altijd wel succes op. Zorg dus dat je altijd relevante vakmedia in je perslijst hebt staan.
Tip 5: weet wanneer je moet stoppen
Doorgaan over je bericht en je plek opeisen, loopt bijna nooit goed af. Heb je na twee of drie pogingen nog geen (positieve) reactie op je persbericht, dan is de andere partij simpelweg niet geïnteresseerd en daar moet je je bij neerleggen. Het laatste wat je wil is dat je zorgvuldig opgebouwde relaties met de pers schade oplopen.
Extra tip: Wil je de kans vergroten dat je persbericht in de toekomst wel wordt opgepikt? Kijk of je persbericht voldoet aan ARI.
Tip 6: publiceer op je eigen website en social media-kanalen
Als je persbericht niet of minder vaak dan je hoopte geplaatst wordt, kun je altijd nog zelf een podium voor je nieuws creëren. Niet als troostprijs, maar juist om alsnog gevonden te kunnen worden door journalisten en PR-medewerkers die zich online begeven. Plaats je persbericht op je website onder ‘nieuws’ en deel het vervolgens op je social media-kanalen en in je nieuwsbrief. Vergroot je kans om online gevonden te worden door je persbericht te updaten met woorden waarvan je verwacht dat de pers erop googelt.
Wil je weten welke nieuwswaarde jouw organisatie heeft om free publicity te krijgen? Doe de gratis nieuwscheck van Kollektif!
Een brutaal mens heeft de halve wereld, dus schroom niet om achter je persbericht aan te gaan wanneer reactie uitblijft. Niet alleen vergroot je je kans om alsnog het nieuws te halen, je laat ook doorzettingsvermogen en lef zien waardoor je de volgende keer dat je contact opneemt met een journalist beter onthouden wordt. Realiseer je ook dat het verspreiden van nieuws juist een service aan redacties is, want een krant vult zich niet vanzelf. Succes!